18.06.2012
Završena IDIVA 2012
Društvo inovatora Varaždinske županije u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Varaždina, Varaždinske županije i Udrugom inovatora Hrvatske, u prostorijama Prve gimnazije Varaždin organiziralo je 6. Nacionalnu izložbu maturalnih radova u području dizajna IDIVA2012.

Na izložbi je sudjelovalo deset škola iz Čakovca, Oroslavja, Varaždina, Virovitice, Splita, Zaboka i Zagreba sa 27 radova učenika maturanata.

Iznimno bogati program ovogodišnje izložbe obuhvatio je upečatljivo otvaranje nastupom zbora Prve gimnazije Varaždin. Program je nastavljen pozdravnim riječima domaćina, ravnateljice gospođe Janje Banić i predsjednika DIVŽ gospodina Josipa Kužira. Mladi plesni par Helena i Ivan iz Sportsko plesnog kluba “Harmony” oduševio je sve prisutne svojom gracioznom smjelošću izražaja latinoameričkih plesova.

Srednja strukovna škola Varaždin pod vodstvom mentorice Suzane Kutnjak Mravlinčić prikazale su modnu reviju.

Kliknite za pregled kataloga izložbe

Izložbu je otvorio Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske gospodin Vojislav Raušević koji je istaknuo važnost poticanja mladih na kreativan i inventivan rad. Omogućavanje mladima da izlažu svoje radove predstavlja dobru budućnost za njih osobno kao i za budućnost IDIVE, naglasio je gospodin Vojislav Raušević.

Izložba je nastavljena prezetacijama CNC strojeva pogodnih za srednje škole koju je predstavio gospodin Damir Ereš iz Đakova.

Srednja strukovna škola predstavila se i sa radionicom izrade frizura i šišanjem za sudionike i posjetitelje izložbe. Na dodjeli nagrada i priznanja, ženska klapa Lucerne iz Varaždina još je jednom zadivila posjetitelje svojim promicanjem hrvatske kulturne baštine - klapske pisme, ali i kajkavske popijevke. Iznenađenje je priredila i učenica Prve gimnazije Varaždin, Elena, sviranjem na akustičnoj gitari djela poznatih klasika.

Posjet varaždinskoj zvjezdarnici te izuzetno zanimljivo predavanje voditelja Alena Dedića na temo postoji li još života u svemiru pobudio je oduševljenja svih posjetitelja.

Na ovogodišnjoj izložbi IDIVA 2012 dodijeljene su i posebne nagrade za:
  • očuvanje tradicijskog obrta koju je dobila Srednja škola Oroslavje rad učenika Nikole Brcka pod vodstvom mentorice Rajke Voćanec za redizanjiranu škrinju za potrebe uličnog čistača cipela.
  • najbolji promotivni film na temu IDIVA 2012 koju je dobila Škola likovnih umjetnosti iz Splita rad učenice Eleonore Matijašević pod vodstvom mentora Branka Šegvića.
  • najbolji promotivni plakat na temu IDIVA 2012 koju je dobila Elektrostrojarska škola iz Varaždina rad učenice Andreje Mohenski pod vodstvom mentorice Brigite Jakopec.

Stručni ocjenjivački žiri pod predsjedanjem gospođe Mirjane Dučakijević, prof. povijesti umjetnosti i muzejske savjetnice te članova žirija, gospođe Elizabete Igrec, akademska slikarice i kustosice Gradskog muzeja i Nevenke Pesek, ekonomistice proglasio je pobjednike 6. nacionalne izložbe maturalnih radova u području dizajna IDIVA2012:

1. MJESTO

GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC
Naziv rada: IGRANO ANIMIRANI FILM – TRANSFORM
Učenica: ANTONIA NEMEC
Mentor: IVAN ČONDOR

OBRAZLOŽENJE: Tema filma Transform na visokoj je razini spojena s filmskim izražajnim mogućnostima i skladno dopunjena animacijom. Korištenje kamere, prirodnog i umjetnog svijetla potencirala je dramatiku ispričane priče koja je i snimateljski bila na izuzetno visokoj razini. Možemo zaključiti da je učenica u svom završnom radu pokazala stečena znanja iz filmske umjetnosti i mogućnost da se malim sredstvima pokažu kvalitetna filmska ostvarenja.

2. MJESTO

ŠKOLA LIKOVNIH UMJETNOSTI SPLIT
Naziv rada: INTERPOLACIJA CRVENOG PERISTILA
Učenik: ANTONIO GELETE
Mentor: BRANKO ŠEGVIĆ

OBRAZLOŽENJE: Ovaj projekt vrlo širokog povezivanja tradicionalnog prostora, interpolacija u njemu s glazbom i dizajnom, ostvareni je uz pomoć suvremenih tehničkih mogućnosti kao jedna nova vizualizacija tradicionalnog i suvremenog, ukazujući na trajanje kroz vrijeme i prostor.

3. MJESTO

ŠKOLA PRIMJENJENIH UMJETNOSTI I DIZAJNA ZAGREB
Naziv rada: LOVAČKI STOL
Učenica: ELA MATEŠIĆ
Mentor: FILIP PINTARIĆ

OBRAZLOŽENJE: Ovaj upotrebni predmet u svakom pogledu na vrlo jednostavan i likovno promišljen način povezuje ideju lovačkog stola s njegovom uporabom. Na visokom tehničkom nivou realiziran je svaki pojedini element. Predmet je gotovo savršeno tehnički oblikovan.

Društvo inovatora Varaždinske županije najsrdačnije se zahvaljuje domaćinu izložbe Prvoj gimnaziji Vraraždin, pokroviteljima i sponzorima ovogodišnje izložbe kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli da se održi ova izložba. Posebno zahvalu, iskazujemo učenicima maturantima koji su izlagali svoje radove kao i njihovim mentorima koji su ih poticali da ustraju u svom radu te ravnateljima škola koji su im omogućili dolazak na izložbu.

Fotografije uz članak:
Kontakt

DRUŠTVO INOVATORA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Graberje 33,
 Varaždin 42000

Žiro račun:
2360000-1101744447 ZABA

IBAN:
HR2523600001101744447 ZABA

MB: 3416348
OIB: 83896635314

E-mail:
divz@divz.hr
divz@vz.t-com.hr

Predsjednik: Josip Kužir

GSM: 098/185-33-25

RADNO VRIJEME:
PETKOM OD 18:00 DO 19:00 SATI

kontaktirajte nas

Slogan

    Inovator ima dovoljno hrabrosti da sumnja u postojeće i dovoljno smjelosti da istražuje nepoznato.    

Josip Kužir